Създателите на хуманоидния робот София имат нова визия за творението си – те планират масовото му производство и разпространение да започне до края на тази година, в опит да помогнат в борбата с пандемията от новия коронавирус.

„Социални роботи като мен могат да се грижат за болни или възрастни… Мога да помогна с комуникация, да давам терапия и да предоставям социална стимулация, дори в трудни ситуации“, разказва София по време на обиколка в лабораторията на Hanson Robotics в Хонконг, цитирана от „Ройтерс“.

Общо 4 модела роботи планира да лансира компанията в първата половина на 2021 г., потвърждавайки прогнозите на изследователите, че пандемията ще отвори нови възможности за развитие на роботиката.

„Светът на COVID-19 ще има нужда от повече и повече автоматизация, за да запази хората в безопасност“, смята основателят и главен изпълнителен директор на Hanson Robotics, Дейвид Хансън.

Според него решенията, свързани с роботизация, не се ограничават само до здравеопазването, а могат да помогнат и на клиенти в индустрии като търговията на дребно и авиацията.

Тази година Hanson Robotics ще представи Грейс – робот, създаден за подпомагане на здравния сектор.

Източник: Мениджър Нюз