Понастоящем сградите са отговорни за 39% от глобалните въглеродни емисии, свързани с енергопотреблението: 28% от тях са вследствие от самата експлоатация и идват от енергията, необходима за отопление, охлаждане и захранване, а останалите 11% - от материалите и строителството.

Тези стойности определено са тревожни и представляват сериозна пречка по пътя ни към живот с нулеви въглеродни емисии. Ако искаме да намалим изменението на климата, строителството и архитектурата също ще трябва да претърпят необходимите трансформации.

За щастие, съществува една интересна концепция, която може да се окаже потенциално решение на проблема. Тази за т.нар. пасивна сграда, в която няма да открием нито един активен отоплителен уред. Какво точно представлява тя, какви са нейните предимства и как въобще би изглеждал домът на бъдещето?

По темата разговаряме с архитект Веселин Веселинов - сертифициран дизайнер на пасивни сгради ĸъм “Инcтитyтa зa пасивни сгради” в Дapмщaд, Гepмaния. Той над 10 години опит като упpaвитeл в мeждyнapoднa ĸoмпaния c eĸип oт 60+ дyши, paзpaбoтвaщa пpoeĸти и peшeния в oблacттa нa мoдyлнo и ycтoйчивo cтpoитeлcтвo. Понастоящем разработва пpoeĸти в сферата на природосъобразната apxитeĸтypa.

Можете да ни слушате в следните платформи:

- Spotify

- Spotify for Podcasters

- Apple Podcasts

- Storytel

- Pocket Casts

- SoundCloud

- The Podcast Place

- Google Podcasts