Устройства на Samsung и Google си поделиха титлите за най-добрите смартфони на 2022 г. според класация на портала Android Police.

На първо място е Galaxy S22 Ultra. Той е оценен високо заради "най-добрия дисплей" на пазара, високо качество на материалите и монтаж. Като още едно негово предимство се посочва стилуса S Pen, който преди това беше част от смартфоните от серията Galaxy Note. Сред минусите на Galaxy S22 Ultra се отбелязват големия корпус, което го прави неудобен за използване на смартфон, липсата на включено зарядно устройство и високата цена.

На второ място авторите на класацията нареждат Google Pixel 6. Според Android Police, смартфонът може да се похвали с добро качество на снимките, направени с  камерата на устройството, висока производителност на системата Material You, базирана на Android 12, и пет години поддръжка от производителя. Сред недостатъците се посочва липсата на телеобектив и това, че камерите понякога могат да „уловят“ отблясъци. Освен това скенерът за пръстови отпечатъци на смартфона отстъпва на конкурентите по скорост на работа, а последните актуализации са демонстрирали нестабилност.

Третото място в класацията за най-добър смартфон е отредено на Samsung Galaxy Z Fold3. Сред посочените предимства на сгъваемата джаджа са форм факторът, който позволява да усещаме смартфона като „мини-таблет“, висока производителност, висококачествени дисплеи от двете страни и софтуерни актуализации от производителя до 2025 г. Недостатъците включват подекранна предна камера, среден живот на батерията и висока цена.

Pixel 5a, масовият смартфон на Google е на четвърто място. Сред конкурентите се отличава с наличието на жак за слушалки. В допълнение, експертите отбелязват живота на батерията на смартфона, съотношението цена-качество при изображенията, направени с камерите, наличието на водоустойчивост според стандарта IP67 и поддръжка на актуализации до 2024 г. Сред недостатъците са увеличените размери спрямо миналогодишния Pixel 4a и чипсета Snapdragon 765G, които в близко бъдеще ще бъдат остарели. Също така сред минусите е не много висококачествен дисплей с честота на опресняване от 60 Hz и ограничената наличност на устройството.

Петото място в класацията е отредено на сгъваемия Samsung Galaxy Z Flip3. Сред предимствата му са отлично качество на изработката и "обичайната" флагманска цена. Редакторите на Android Police също така харесават форм фактора на сгъваемата джаджа, която позволява на смартфона да се побере в джоба ви без проблеми. Сред недостатъците те отчитат слаб живот на батерията, неконкурентни камери и слаба скорост на зареждане, която е само 15 вата.

Източник: Мениджър Нюз