Нова учебна лаборатория „Роботика и автоматика“ отваря врати в Техническия университет – София. От началото на декември студентите в катедра „Автоматизация на елекрозадвижванията“ при факултет Автоматика ще имат възможност да се обучават, да програмират промишлени роботи и да работят с най-модерните индустриални технологии, като системи за машинно зрение, серво-системи, e-F@actory, SCADA и др.

Лабораторията е изградена по инициатива на ТУ - София и българската инженерингова компания "Ехнатон България",  в партньорство с "Мицубиши Електрик". Инвестицията в наука и развитие на територията на университета е част от ефективното сътрудничество между бизнеса и образованието.

"Изключително важно е прякото участие на бизнеса в процеса на обучение на студентите. Не само от гледна точка на осъвременяване материалната база в университета, но и по отношение на адаптирането на обучителните програми в реално време според изискванията на бизнеса. Вярвам, че това партньорство е полезно както за бизнеса, така и за Университета, тъй като ще ни помогне съвместно да постигнем по-ефективно обучение.", заяви чл.-кор. проф. дтн. Георги Михов, ректор на ТУ-София.

„Лабораторията „Роботика и Автоматика“, оборудвана  с най-съвременните технологии в автоматизацията, ще помогне на българските студенти да свържат знанието с приложния опит“, каза инж. Симеон Илински – Изпълнителен директор на "Ехнатон България". „Като иновативна компания с 20-годишен опит в автоматизацията, проектирането и производството на технологии и оборудване за промишлеността, ние виждаме нуждите на индустрията от модернизиране и развитие. Тази лаборатория отговаря на нашето разбиране за ефективно сътрудничество между бизнеса и образованието – не да подкрепим един, а да дадем шанс на всички млади инженери и специалисти, които се обучават тук, да получат знанието и възможността да променят средата и профила на икономиката в България“, допълни Симеон Илински.

Лабораторията ще бъде открита на 4 декември 2018 г., от 11.30 ч. в блок 9, ет. 2 (Лаборатория 9207), в присъствието на ректора на ТУ - София чл.-кор. проф. дтн инж. Георги Михов, г-н Симеон Илински – Изпълнителен директор на "Ехнатон България" АД и г-н Лукаш Сендечки - Маркетинг мениджър на Mitsubishi Electric Europe B.V. (Sp. z o.o.), клон Полша.