Учени от университета на Пенсилвания направиха пробив в микролабораторните изследвания. Експертите конструираха уред, който улавя клетките на бактериите изключително бързо, което ще позволи да се реагира много по-бързо при откриване и лечение на заразени.

Устройството, разработено под ръководството на проф. Пак Кин Уонг, позволява в рамките на 30 минути да се определи присъствието на бактерии във взета проба. В същото време може да се види кои медикаменти я унищожават, за да се установи нейната резистентност. Ако се констатира устойчивост, тогава антибиотиците няма да имат ефект, предаде Франс прес.

Подобни микробиологични анализи в наши дни отнемат на лабораториите между 3 и 5 дни, преди да излязат резултатите. Уринарните инфекции са сред най-честите бактериални възпаления. "Въпреки това, 85% от взетите проби се оказват негативни. Новото устройство съкращава времето за анализ и ще бъде от голяма помощ на лекарите при назначаването на лечение",  изтъква Уонг.

Новият уред не само установява присъствието на бактерии, но може да определи и нейния тип според формата на клетките й. Новата разработка може да се появи на пазара след 3 години.

Мениджър Нюз