Британската компания Engineered Arts представи „най-модерния човекоподобен робот в света“. И той е наистина невероятен. Казва се Ameca и във видеото, което можете да видите по-долу, демонстрира редица лицеви изражения. Някои от тях са едни от най-убедителните, които сме виждали до ден днешен. Всичко това е възможно благодарение на синтетични мускули и прецизни системи за контрол на движенията.

В момента Ameca представлява единствено тестова платформа за иновация на израженията. Компанията обаче възнамерява да снабди робота и с изкуствен интелект, за да може да си взаимодейства и разговаря с хората срещу него. Идеята е дори да може да разпознава техните лицеви изражения. Роботът е създаден като отворена платформа за разработка на софтуера и ъпгрейд на хардуера и предоставя „алтернативен интерфейс“ с дигиталния свят, който е нещо повече от един най-обикновен екран.

„Вместо да гледаме в дисплеите и да пишем на клавиатури, ние би трябвало да можем да общуваме с нашата технология по далеч по-човешки начини – машините би следвало да разпознават усмивка, движение на главата, жест на ръка – пишат Engineered Arts в имейл до IFLScience. –Роботите се нуждаят от лица и ръце, за да си общуват с нас, тъй като това е далеч по-естествено и лесно за разбиране.“

Ако се притеснявате от факта, че Ameca прилича поразително на нещо, излязло от „Терминатор“ или „Аз, роботът“, компанията подчертава, че хуманоидните роботи не са особено умели убийци и вместо това трябва да пренасочите тревогите си към автоматизираните дронове, които вече правят това напълно автономно.

Engineered Arts си представя, че един ден Ameca ще изпълнява ролята на роботизиран служител или ще посреща гостите на дадено събитие.

Източник: IFLScience