Американската агенция за напреднали изследвания DARPA е създала изкуствена ръка, която ще влезе в масово производство в края на 2016 година.

Ръката LUKE, която е една от най-сложните протези в света, е с дизайн на Дийн Кеймън, създателят на Сегуей, и е била разработвана в продължение на 10 години.

Името си дължи на Люк Скайуокър от култовия филм Междузвездни Войни, който в края на Империята Отвръща на Удара се сдоби с такава протеза, след като баща му Дарт Вейдър отряза ръката му в историческа за киното сцена.

Протезата на DARPA използва електроди, които са поставени в края на крайника за да приемат електрическите сигнали от мускулите. Когато човекът свие или отпусне ръката си LUKE променя позицията си и силата на захвата.

За разлика от другите протези LUKE има много повече степени на движение и гъвкавост. Рамото, лакътя и китката са индивидуално захранени и така човекът може да стигне с протезата над главата си и зад гърба си. 4 независими мотора в ръката позволяват сигурен захват на всичко от чаша вода до яйце.

Източник: Science Alert