Космосът не престава да ни изненадва със своите форми. Нашата Вселена е пълна с газ и прах, които образуват човешки лица, медузи, пеперуди, гигантски стълбове, приличащи на ръце, и какво ли още не.

А сега изглежда съществува и галактика, наречена TXS 0128+554, която прилича на TIE файтърите от „Междузвездни войни“.

Знаем за съществуването на TXS 0128+554 от няколко години, но едва наскоро учените от NASA проучиха по-подробно нейния произход.

„Приближихме милион пъти и разгледахме галактиката чрез радио антените на VLBA, след което картографирахме формата ѝ през времето“, коментира астрофизикът Матю Листър от университета „Пърдю“.

„В първия миг, в който видях резултатите, веднага си казах, че прилича на TIE файтъра на Дарт Вейдър от епизод IV на „Междузвездни войни“. Изненадата беше приятна, но изгледът ѝ на различните радио честоти ни помогна да научим повече и за начина, по който активните галактики могат драматично да се променят през десетилетията.“

TXS 0128+554 се намира на около 500 млн. светлинни години в съзвездието Касиопея. Тя представлява активно галактическо ядро, което означава, че на теория в средата ѝ съществува гигантска супермасивна черна дупка.

В този конкретен случай черната дупка, чиято маса е около млрд. пъти по-голяма от тази на Слънцето – е скрита от прахта и газа на „пилотската кабина“ на TIE файтъра.

Прахът и газът около черната дупка се нагрява от триенето и гравитацията и съответно произвежда широк спектър от енергия в процеса – отделят се радио-, рентгенови и гама лъчи.

Черната дупка спомага за образуването и на „крилата“ на кораба.

Изследването е публикувано в The Astrophysical Journal.