Кухнята е нещо като сборен пункт между технология и лайфстайл.

Тази на баба например прилича на фабрика.В тежки тенджери и тигани врят и се пържат накълцани на кубчета зеленчуци и месо. Въздухът е натежал от ухание на нездравословно количество олио, лук и черен пипер. Вселената вибрира от чаткането на ножове и черпаци. Печката излъчва зной, сякаш котлоните й всеки миг ще се взривят като при ядрена авария. Единственото мобилно устройство е могъщ миксер, който вдига шум, все едно се кани да счупи звуковата бариера.

Слава богу, това се променя. В началото на 21. век в кухнята послушно работят миялни машини, микровълнови печки загряват храната за секунди, а тефлоновите съдове почти не изискват мазнина. Съвременните печки с всичките си функции, чист дизайн и стъклокерамични нагреватели, поставени редом със старата фурна, приличат по-скоро на космически кораб.

Днес в кухнята всичко става доста по-лесно и чисто и с по-малко разход на енергия.

Фундаментално обаче почти не сме мръдналиот времето на баба – вадим храната от хладилника, минаваме през досадното миене и рязане, през потенето над котлоните и изхвърлянето на камари от обелки и остатъци.

Това може да се промени само с истинска революция.

Като технореволюционери нека да бъдем екстремисти и да започнем от фундамента – готвенето. Бъдещето не предлага ли по-ефикасен и интересен начин да забъркаме ястие от това да нарежем нещо на парчета и да го хвърлим във вряла вода или олио?

Предлага. И още как! Да си принтираме храна.„Принтер за храна” има потенциала тотално да промени значението на думата „готвя”. Устройството е част от концепцията на Philips за кухня на бъдещето.