През последните години една от най-популярните технологии на бъдещето са т.нар. квантови компютри. При това основната идея на медийните публикации е, че квантовите компютри ще променят коренно живота на човечеството, така както го направиха класическите компютри през 20. век. Но кой ще успее да създаде първата функционална машина от този тип?

Изследователи от Китай направиха поредната крачка в тази посока – те създадоха свръхпроводим квантов процесор с 66 функционални кюбита. При квантовия компютър информацията се съхранява в „кюбити” (т.е. квантови битове), които може да бъдат не само в състояние 0 или 1, но и в двете едновременно (0 и 1).

Когато бъде натоварен с изпълнението на сложна задача, този процесор успява да я извърши за отрицателно време и по този начин изпреварва и най-мощните суперкомпютри в момента.

Екипът е ръководен от Жиан-Вей Пан от Университета за наука и технологии в Китай. Това е същият човек, който преди време предложи и алтернативна система, използваща фотони (или светлина). За да постигнат квантово превъзходство, учените си поставят за цел да използват проблеми с повече от едно решение, проблеми пред които обикновените компютри ще изпитат сериозно затруднение.

Ето защо специалистите се нуждаят от сравнително голям квантов процесор. Най-големият в момента обработва около 50 кюбита (до голяма степен заради физическите ограничения на чипа). Този на Пан обаче включва 66.

Когато се изправи пред изключително сложен проблем за решение (които според учените са 2-3 пъти по-трудни от проблемите, които квантовите процесори са решавали досега), Zuchongzhi го решава за 1,2 часа. Учените смятат, че най-мощните суперкомпютри на Земята ще решат същия проблем за 8 години.

В този случай са използвани само 56 от кюбитите – т.е. 3 повече от досегашното квантово превъзходство, заявено от Google.

Изследването е публикувано в Physical Review Letters.

Източник: IFLScience