Въпреки че петото поколение на мобилната комуникация – известно като 5G – все още е в много ранна фаза на развитие, водещите държави и компании в бранша активно работят по проекти, свързани с неговия наследник - 6G. Китай обяви, че миналата седмица успешно е изстрелял в орбита първия 6G сателит, предаде Би Би Си. Устройството има тестова функция, тъй като телекомуникационната индустрия все още не е постигнала съгласие за спецификите на новото поколение мрежа.

По-рано през годината водещият технологичен южнокорейски гигант Samsung също заяви прогрес в разработването на мрежата, като публикува своя “White paper”-базов доклад за 6G мрежите.

Прогнозите са 6G технологията да предава данни със скорост 100 пъти по-голяма от 5G, който към момента е наличен само в определени градове по света. Според някои оценки 6G ще позволява зареждането  на 100 часа видео за 1 секунда. За да може това да се постигне се очаква технологията да използва високочестотни вълни с честота от терахерц, което е вълна със 100 пъти по-голяма честота от тази на 5G.

Основният проблем на 6G е, че за да се осигури толкова бърза скорост, ще трябва да се използват много къси вълни. Те лесно могат да бъдат прекъсвани от препятствия по пътя им – не само сгради, но дори например дървета, мебели и т.н. Затова основният дебат в технологичните среди е как да се обезпечи радиоразпръскването. Единият вариант е да се разработи нова технология за предаватели, каквито в момента не съществуват. Другият вариант е бъдещите смартфони да имат функцията не само да приемат, но и да излъчват информация и така да осигуряват непрекъснатост на мрежата.   

Източник: Мениджър Нюз