Все по-често се налага да купуваме дигитални продукти и услуги – както по работа, така и за по-ефективното организиране на личните ежедневни задачи. Немалък дял от разходите държат и забавленията – като стрийминг услуги или видео игри. Как да намалим харченето за софтуер, без да жертваме качеството на живот, на което сме свикнали, а даже напротив – да го подобрим?

Защо не бива вече да пиратстваме?

Първото решение, което хрумва на множество потребители, е да не плащат изобщо, а да използват пиратски софтуер, но това е все по-рисков избор – особено когато става дума за операционна система, един от най-често кракваните софтуерни продукти. Освен че софтуерът може да спре да работи внезапно поради липса на поддръжка и да загубите данни и файлове, сте застрашени и от умишлени атаки. Кибер заплахите стават все по-опасни и изобретателни, а оправянето на щетите, ако станете жертва на атака, също е все по-сложно. Методите, по които се краква даден софтуер, често създават слабости в защитата му, което на свой ред излага потребителя на по-голяма опасност. В крайна сметка кракнатия софтуер, уж безплатен, може да ви излезе доста скъпо.

А безплатните варианти?

Разбира се, съществуват и такива, но те често са по-познати и подходящи за напреднали потребители – сред операционните системи например Linux е безплатен вариант. Най-повсеместната и лесна за употреба система в света обаче си остава Windows, а тя е платена. Въпреки това, за да си осигурите спокойствие, горещо ви съветваме да вложите пари в закупуването на операционната система – по-добре да потърсите безплатни алтернативи а за останалите програми. Windows 10 се слави с една от най-добрите вградени защити досега, а освен това можете допълнително да я подсилите с подходяща антивирусна програма.

Най-икономичното и разумно решение

Когато купувате софтуер, далеч не е задължително той да е на високи цени. Благодарение на законодателството на ЕС, от 2012 г. препродажбата на софтуерни лицензи е възможна в рамките на съюза. Става дума за оригинални програми, които вече са ненужни на първоначалния собственик – например фирма, която затваря даден клон, може да продаде излишните си софтуерни лицензи на специализирани софтуерни брокери като Forscope, които впоследствие предоставят качествен софтуер на значително по-достъпни цени от тези на производителите на нови потребители.

Като с всеки бизнес обаче, и тук трябва да се пазите от измамници. Как да се уверите, че избраният от вас продукт е легитимен? Преди покупка проверете следните шест основни елемента:

1. Самата фирма – потърсете фирмените данни (ЕИК, МОЛ, адрес, контакти), от колко време съществува фирмата, каква е основната дейност и т.н.

2. Контакт с клиентите – освен за консултация и поддръжка, директната връзка с представители на фирмата е признак, че тя наистина се е посветила да осигури качествени взаимоотношение с клиентите си. Измамниците обикновено разчитат на чат ботове и автоматични съобщения.

3. Отзиви от потребители – социалните мрежи и сайтовете за оценка са важен инструмент както за бизнеса, така и за потребителя – можете да разчитате, че ако нещо не е наред, със сигурност ще бъде споменато от някой предишен клиент. Избягвайте да пазарувате от магазини, които не предоставят възможност за оставяне на мнения – това често означава, че качеството или легитимността са съмнителни.

4. Общи условия и гаранции – винаги проверявайте каква е политиката на фирмата относно правните и паричните въпроси, особено опциите за връщане на продукта и поне частично възстановяване на сумата.

5. Документация – за да може да бъде употребяван и притежаван легално, закупеният софтуер винаги трябва да е придружен от сертификат за лиценз и фактура като минимум.

6. Цена – препродажбата на софтуер може значително да намали цената спрямо средната на пазара, но все пак все пак за да има някаква печалба, продуктът трябва да се продаде на цена поне малко по-висока от тази, за която е придобит, затова е странно, ако софтуер за стотици левове се продава за жълти стотинки.

Следвайки тези съвети, можете значително да намалите разходите за софтуер и да се сдобиете с качествен и безопасен продукт.