Как да спрете досадните реклами и как да предпазите данните си онлайн, било от хакери, частни или държавни, или дори от вашия Интернет доставчик, върху когото нямате никакъв контрол и за когото нямате никаква реална гаранция, ще няма да предаде вашите данни на трета страна по каквато и да било причина?

Най-ефективният начин да осигурите личния си живот онлайн е да спрете да се мотаете из обществени мрежи и да започнете да използвате т.н. VPN, съкратено от Virtual Private Network или Виртуална Частна Мрежа.

Но какво точно е VPN?

VPN  е сигурен тунел между вашия компютър и дестинациите, които посещавате в интернет. Вашият компютър се свързва към VPN сървър, който може да се намира навсякъде по света и вашият уеб трафик минава напред и назад през този сървър. 

В резултат от това вие браузвате от геолокацията на този сървър и не от локацията на вашия компютър. И вашата идентичност остава, до голяма степен, анонимна.

За да осигури сигурността на вашите данни VPN криптира вашите данни и въпросът, на който остава да отговорите, е кой от хилядите VPN сървъри по света да изберете за своето доверие. Освен ако не предпочетет сами да установите свой собствен VPN. Или ако не предпочетете да се радвате на филтрирания трафик, до който имате достъп, избран за вас от правителства и организации. 

Източник: The Hacker News