Да сте чували за Джеймс Ръсел? Едва ли. Наистина, и когато светвате лампата, не се сещате всеки път за Томас Едисон. Но поне знаете, че електрическата крушка е негово творение. Е, следващия път, когато си пуснете CD с музика или DVD с някой филм, кажете едно “Страшен си, Ръсел!”. На нас тези носители на информация, които промениха света, може и да са ни известни едва от 80-те години на миналия век, но Джеймс Ръсел разработва технологията за тях 20 години по-рано.

Американецът обаче не се прочува, защото Philips и Sony доразвиват неговото откритие и го пускат на пазара като свой продукт

през 1982 г. Ръсел не взема и цент за смятаната първоначално за невъзможна технология, тъй като напуска фирмата, която притежава патентите, малко преди тя да се договори със световните гиганти.

“Той е най-подцененият и най-малко признатият откривател през 20. век”, казва Леонард Карлсън от Института по електрическо и електронно инженерство в Сиатъл, който връчва на Ръсел наградата за индустриален инженер на годината за 2005 година.

Страстта към класическата музика

на изобретателя е двигателят за неговото най-голямо постижение. В средата на 50-те години на 20. век той постепенно започва да се изнервя, забелязвайки, че качеството на звука на любимите му грамофонни плочи пада още след десетото им пускане. Износват се и самата винилова плоча, и иглата. Ръсел сменя стоманената игла на грамофона с игличка от кактус, но тя пък се изтъпява бързо. Следват още експерименти и след 10 години, в един съботен ден, в който жена му Барбара отива на пазар с трите им деца и в дома им се възцарява тишина, Джеймс сяда и за няколко часа измисля революционна технология - схема за цифров запис и възпроизвеждане на звука. При нея няма физически контакт между компонентите в процеса на възпроизвеждане на записа.