Изследователи от Университета на Айова се опитват да открият начин, по който да се преборят с остаряването на ума. Отговорът? Играйте на видео игра. Но не коя да е. Учените разработват своя собствена, наречена Road Tour.

Проучването им показва, че играта на този пъзел може значително да увеличи скоростта, с която обработваме информацията, ще направи умът ни по-остър и ще подобри периферното ни зрение.

„Един ден когато пишат рецепта, лекарите ще казват – вземи тази игра вкъщи и играй“, казва Фредерик Волински, професор в Университета на Айова.

Как работи Road Tour? Играта показва изображение на кола или камион. Около превозното средство има 8 знака. На седем от тях пише Rabbit Crossing (пресича заек), докато само на един – Route 66. И знаците, и превозното средство изчезват бързо. Играчите от своя страна трябва да разпознаят типа превозно средство и къде е бил знакът Route 66.

С течение на времето изображенията на екрана се появяват за все по-кратък период, а знаците стават все по-отдалечени от превозното средство. Така прогресът става все по-труден.