Коя дама не иска да има блестяща и копринена коса? Обикновено полагаме големи грижи за нея, като купуваме скъпа козметика, но въпреки това косата изглежда изтощена. Ако вашият случай е такъв, твърде вероятно е да се дължи на погрешното използване на сешоара. Ето най-честите грешки, които водят до изтощаване:

9. Не използваме концентратор.

Говорим за плоската дюза, която си върви със сешоара, но мнозина забравят да използват. Тя обаче е много важна, защото помага да се насочи въздушният поток към правилното място. Освен това е идеална за прически – например да оформите страхотни къдрици. А ако го насочите към корените, ще придадете допълнителен обем на прическата си.

10. Излизаме навън веднага след като сме си изсушили косата.

Като си изсушите косата, постарайте се да не излизате веднага, а да останете на закрито поне за известно време. Рязката промяна в температурата ще има отрицателно въздействие не само върху косата, но и върху скалпа ви. Напомняме ви, че най-често човек се разболява точно така.

11. Започваме да се сушим с дифузер преди концентратора.

Направите ли го, удвоявате вероятността от цъфтеж на краищата и заплитане на косата, тъй като влажната коса е по-крехка и уязвима и следователно високата скорост на изсушаване е много възможно да я увреди. Започнете с концентратора при ниска скорост и средна температура, а след известно време можете да превключите на дифузер.

12. Не обръщаме внимание на приставките.

Приставките не са универсални и не всяка е за ежедневна употреба. Дюзите на сешоара са  направени от метал, керамика или пластмаса. Металните са предназначени за по-силен стайлинг, но имайте предвид, че металът се загрява по-бързо и това допълнително увеличава опасността от увреждане на косъма. Затова ги използвайте само при специален повод. За ежедневна употреба вземете пластмаса или керамика.

13. Не почистваме сешоара.

Да, и сешоарът трябва да се чисти от време на време. Натрупаната мръсотия (прах, косми и други) в гнездото на сешоара не само може да го задръсти, но също да нанесе сериозни поражения на косата ви. Затова, ако ползвате сешоара веднъж седмично, е препоръчително да го почиствате веднъж месечно. Ако го употребявате по-често, съветваме ви да го чистите на две седмици.

14. Сушим косата си на максимална топлина.

Това е основният фактор за изсушаване и изтъняване на косата. Затова прибягвайте до този метод само в крайни случаи – например ако имате упорити къдрици и искате да се изправите. Ако не искате да оформите прическа, използвайте средната температура на нагряване.

15. Държим сешоара само в едно положение.

Звучи съвсем логични, но въпреки това много хора допускат тази грешка и държат сешоара в една основна позиция, което съвсем естествено води до изсушаване и дори изгаряне на косата. Сешоарът трябва постоянно да се движи, да променя ъгъла, да се движи около главата. Така ще се сдобиете с чиста и суха коса или прическа много по-бързо.

Към първата част

Цветелина Велчева по материали от Bright side