Коя дама не иска да има блестяща и копринена коса? Обикновено полагаме големи грижи за нея, като купуваме скъпа козметика, но въпреки това косата изглежда изтощена. Ако вашият случай е такъв, твърде вероятно е да се дължи на погрешното използване на сешоара. Ето най-честите грешки, които водят до изтощаване:

1. Сушим се само с горещ въздух.

Повечето сешоари имат копче за студен въздух и не, това не е фабричен дефект или грешка на производителя. Включете бутона за студен въздух, за да отстраните влагата от косата си по-бързо и по-безопасно. Това е и чудесен метод, за да предотвратите цъфтеж на краищата.

2. Избираме грешната посока на сушене.

Подсушавайте косата си от корените към краищата по посока на растежа на косъма. В противен случай ще улесните накъсването й. Ако искате да имате здрава и бляскава коса, следвайте движението от корените към краищата.

3. Държим сешоара неправилно.

Да държите четката, с която си оформяте прическата с водещата си ръка изглежда нещо съвсем естествено, но всъщност е погрешно. Вместо това хванете сешоара с ръката, която пишете, за да имате по-голям контрол върху процеса и да сведете до минимум опасността от изгаряне на косъма.

4. Сушим краищата.

Ако се фокусирате прекалено в краищата на косата си, рискувате да я изсушите и накъсате. Освен това, ако дърпате прекалено с четката, по този начин намалявате цялостния обем в основата.

5. Държим сешоара прекалено близо до главата си.

Ако държите сешоара прекалено близо, не само че ще си изгорите косата, но може да ви заболи главата, както и да нараните кожата си. Препоръчителното разстояние е около 30 см, горе-долу равняващо се на протегнатата ви ръка.

6. Не разделяме косата си на секции.

Съгласете се, че повечето се сушим напълно безцелно и хаотично. Сушенето на цялата коса наведнъж крие рискове, защото е възможно на някое място да се задържате много повече, отколкото на друго, като по този начин изсушавате и изтощавате косата. Ако разделите косата на 2 зони от тила към челото и на още 2 от едното до другото ухо, ще се справите много по-бързо и щадящо.

7. Оставаме с увита кърпа на косата прекалено дълго.

Много често увиваме косата си с кърпа, преди да преминем към същинското сушене със сешоар. Ако използвате и вие, не я оставяйте за повече от 20-30 минути на главата си, защото в противен случай ще я направите много по-уязвима, особено ако кърпата е памучна – частиците от тази тъкан създават ефект на триене и допълнително изтъняват косата. Затова използвайте по-мека микрофибърна кърпа. Имайте предвид, че ако косата ви е гъста, дълга и тежка, кърпата би трябвало да свърши поне половината сушене. А ако косата ви е тънка и по-къса, то с кърпата трябва да сте отметнали близо 80% от работата, така че после не се увличайте със сешоара.

8. Не използваме термозащитни продукти.

Този съвет е особено важен за хора, които използват поне веднъж седмично или повече сешоар. Важно е да познавате косата си, за да я предпазите от евентуални поражения при излагане на горещ въздух. Така например ако имате суха коса, избягвайте козметични продукти (шампоани, балсами, спрейове, маски) на алкохолна основа. Ако имате мазна или нормална коса, не използвайте продукти на маслена основа.

Цветелина Велчева по материали от Bright side

Продължението