Физиците от Големия адронен ускорител (LHC), най-мощният ускорител на частици в ЦЕРН, Швейцария, разработват респиратор за пациенти с COVID-19, който работи на батерии, съобщи Science Alert.

Дихателният апарат е предназначен за пациенти с тежки усложнения, които показват признаци на възстановяване.

Плановете са прототипът да бъде готов за тестване в болниците в рамките на няколко седмици като целта е да замества респираторните апарати, които да бъдат използвани за пациенти в по-тежко състояние.

"Искаме да разгърнем нашите ресурси и компетенции, за да допринесем за борбата срещу пандемията COVID-19", заяви генералният директор Фабиола Джаноти.

"Екипът установи, че типовете системи, използвани за регулиране на газовите потоци и частиците, могат да бъдат използвани за проектиране на нов вид дихателен апарат", се казва в съобщение на института.

Дихателният апарат е евтин и може да работи на батерии, соларни панели или аварийни генератори, което означава, че може да се използва на места с ограничени ресурси или нестабилни източници на енергия.

ЦЕРН вече произвежда гелове за дезинфекция за местните полицейски сили и използва своите 3D принтери за изработване на маски и щитове за местните правоприлагащи органи.

Източник: Мениджър Нюз