Чипове за човешка памет

18 март 2018 г., 10:30
1334

By Bluskystudio / Shutterstock

Науката отново е на път да догони фантастиката. Един от героите в научнофантастичната сага „Бараяр” на американската писателка Лоис Макмастър Бюджолд има уникална способност.

Той разполага с имплантиран в главата си биочип, който не само му позволява да запомня абсолютно всичко, което му се случва във всеки един момент, но и да „превърта лентата” на спомените си, когато поиска, все едно гледа видеозапис. Тази технология е изключително полезна на въпросния герой (Саймън Илян) в неговата параноична работа като шеф на Имперската сигурност на Бараярската империя.

В реалността подобни чипове биха могли да променят живота на милиони хора, страдащи от различни форми на деменция и невродегенеративни заболявания. Подобна технология може да бъде безценна и за хора преживели инсулт, нараняване на главата или каквото и да е друго състояние, което уврежда способността на мозъка да съхранява дълготрайна памет.Добрата новина е, че една изследователска група на планетата Земя се надява в близкото бъдеще да започне клинични изпитания на точно такъв електронен имплант. „Чипът за памет” ще бъде вграждан в хипокампуса – мозъчният регион, който може грубо да бъде определен като запаметяващото устройство, съхраняващо дългосрочния архив от човешки спомени. Идеята на това магическо устройство е да възстанови способността на пациента да формира и съхранява спомени.

С разработката се занимава екипът на д-р Теодор Бергер, който е професор по биомедицинско инженерство и невронауки в Университета на Южна Калифорния.

Професор Бергер работи в тази област повече от две десетилетия и е смятан за един от водещите умове в областта на невралното протезиране и "невронно-силициевия интерфейс”.

Бергер е човек с мечта и мисия – да създаде напълно функционални „резервни части” за човешкия мозък. През цялата си научна кариера професорът изследва начините, по които се формира дългосрочната памет и влага тези познания в разработката на чипове, които пресъздават работата на съответните невронни вериги. В резултат от дългогодишната работа екипът на Бергер разполага с функционален имплант, който през следващите две години ще бъде тестван първо с опитни животни, а ако всичко мине добре и в клинични изпитания с хора.

Всичко това безспорно звучи като научна фантастика. От това произтича и репутацията на Бергер като своеобразен „луд гений”. Неговите колеги проявяват известен скептицизъм към неговата дързост. Никой обаче не се съмнява, че професорът е способен да постигне това, което казва, че ще постигне, стига да е в рамките на възможното.

 

Ключови думи:
Коментари