Науката отново е на път да догони фантастиката. Един от героите в научнофантастичната сага „Бараяр” на американската писателка Лоис Макмастър Бюджолд има уникална способност.

Той разполага с имплантиран в главата си биочип, който не само му позволява да запомня абсолютно всичко, което му се случва във всеки един момент, но и да „превърта лентата” на спомените си, когато поиска, все едно гледа видеозапис. Тази технология е изключително полезна на въпросния герой (Саймън Илян) в неговата параноична работа като шеф на Имперската сигурност на Бараярската империя.

В реалността подобни чипове биха могли да променят живота на милиони хора, страдащи от различни форми на деменция и невродегенеративни заболявания. Подобна технология може да бъде безценна и за хора преживели инсулт, нараняване на главата или каквото и да е друго състояние, което уврежда способността на мозъка да съхранява дълготрайна памет.Добрата новина е, че една изследователска група на планетата Земя се надява в близкото бъдеще да започне клинични изпитания на точно такъв електронен имплант. „Чипът за памет” ще бъде вграждан в хипокампуса – мозъчният регион, който може грубо да бъде определен като запаметяващото устройство, съхраняващо дългосрочния архив от човешки спомени. Идеята на това магическо устройство е да възстанови способността на пациента да формира и съхранява спомени.

С разработката се занимава екипът на д-р Теодор Бергер, който е професор по биомедицинско инженерство и невронауки в Университета на Южна Калифорния.