Близо ли са роботите до завземане на света?

10 юли 2019 г., 08:22
560

Shutterstock

Науката за създаването на умни машини е изминала дълъг път от 50-те години на 20 век, когато терминът "изкуствен интелект" е употребен за пръв път, пише Vesti.bg. Роботите вече работят наравно с хората в хотели и фабрики, а по пътищата се тестват коли, движещи се без шофьор. Търговията на фондовите борси се извършва с помощта на алгоритми, а сайтовете за пазаруване ви предлагат продукти, като се ориентират от досегашните ви предпочитания. Асошиейтед прес вече използва софтуер за писане на някои видове статии.

Въпреки различните ползи от него изкуственият интелект има лоша слава, която отчасти се дължи на антиутопични филми, в които роботи превземат света. За мнозина единствената информация за изкуствения интелект идва от подобни източници.

Би Би Си съпоставя реалния досегашен напредък на технологиите с мрачните кинопрогнози за световна доминация на роботите.

Всезнаещата машина

Може би най-известният компютър със собствен интелект, който се обръща срещу хората, е Хал от "2001: Космическа одисея" на Артър Кларк и Стенли Кубрик. Работата на Хал е да контролира системите на космическия кораб "Дискавъри 1", както и да контактува с екипажа. Той обаче скоро започва да следва свой план за действие и се превръща в злодей.

За момента най-близкото подобие на Хал е Уотсън - суперкомпютърът на Ай Би Ем, който разбира естествен език и може да прочете милиони документи за секунди. Той е разработен така, че да може да отговаря на въпроси от викторини и е печелил подобни състезания срещу много добри американски играчи. За разлика от Хал Уотсън работи в хармония с хората в различни сфери. Софтуерът му се използва както за разработка на иновации в различни индустрии, така и за помощ при взимането на решения в лечението на някои видове рак.

Роботът убиец

Т-800 - Терминаторът, изигран от Арнолд Шварценегер, има жива тъкан върху метален скелет и е програмиран да убива от "Скайнет" - изкуствен интелект, контролиращ всички компютри в света и целящ да унищожи човешката раса. 

До момента не е създаден изкуствен интелект, който да има самосъзнание, а "умните" машини са програмирани да вършат добро. Голямото изключение от това са военните роботи, които се разработват за използване при битки. 

В момента Министерството на отбраната в САЩ се опитва да създаде роботи с екзоскелети, свръхчовешка сила и способност да взимат решения. За основa се използват роботите "Атлас", създадени от "Бостън дайнамикс" за използване при спасителни операции.

Срещу употребата на изкуствения интелект за военни цели се надигат много гласове, включително и на някои от най-умните хора на планетата. Тече кампания, чиято цел е да предотврати създаването на такъв тип машини, а от ООН са категорични, че не трябва да съществува оръжие, което да може да функционира без човешки контрол.

Ключови думи:
Коментари