Работите на компютър от сутрин до вечер? Омръзнало ви е ежедневно да извършвате едни и същи повтарящи се действия? Предпочитате служителите ви да се фокусират върху по-сложни и смислени неща? Можете да прибегнете до услугите на т.нар. софтуерни роботи - те умеят да използват всяка програма и система по същият начин както го правят хората, но без прекъсване, 24/7/365, много по-бързо и със 100% надеждност и прецизност.

Именно подобна услуга предлага българската компания „РПА Консултинг" (RPA.bg), която съвсем наскоро привлече два инвестиционни фонда. От една страна, „Иновейшън Кепитал“ - венчър фонд, с основен партньор Фонд на фондовете, управляващ портфейл от 21,1 милиона евро за инвестиции в български стартъпи. А от друга, „Диджитал Солюшън Партнърс“ - частен венчър фонд, фокусиран върху финансово-технологични компании с висок потенциал за растеж. Същевременно, „РПА Консултинг“ реализира и стратегическо партньорство с глобалния финтех интегратор F27 - водеща компания за дигитални трансформации и иновативни продукти и решения в сферата на финансовите технологии. „Иновейшън Кепитал“ и „Диждитал Солюшънс Партнърс“ (DSP) инвестират общо 450 000 евро срещу миноритарен дял от компанията, докато конкретните параметри на участието и стратегическо партньорство с F27 не се упоменават публично.

Инвестиция в бъдещето

"Стратегическото партньорство с F27 ще позволи на RPA.bg да развие в портфолиото си палитра от нови продукти и решения за финансовия сектор, докато същевременно използва опита и експертизата на екипа на F27 за правилно структуриране и скалиране на компанията и достъпа до нови клиенти и пазари. Финансовият и кадрови ресурс от DSP и Иновейшън Кепитал пък ще ни позволи да заемем стратегическо място на пазара на роботизирана автоматизация на процеси в Източна Европа сред големите корпоративни клиенти. Същевременно ще продължим и да подкрепяме с всички сили малкия и среден бизнес в България, който цели да не изостава в своята модернизация и международна конкурентоспособност чрез разработка на специализирани продукти и да правим решенията си все по-достъпни и разбираеми за по-широк спектър от клиенти", казва основателят на компанията Красимир Кръстев по повод избора на новата инвестиционно-партньорска конфигурация на „РПА Консултинг“.

Предимствата на софтуерните роботи

Компанията е на пазара ефективно от 2017 г., като чрез използването на машинно учене, изкуствен интелект и платформи за визуална интеракция разработва и внедрява софтуерни роботи. Тези роботи се учат да взаимодействат с компютърни системи и софтуер по идентичен на човека начин, което ефективно им позволява да имитират и изпълняват човешки задачи по начин, по който би ги изпълнил и човек - на базата на решения и правила. Предимствата на софтуерните роботи са, че работят без прекъсване и грешка, със скорост, значително по-висока от човешката. Те практически освобождават служителите на компанията от нуждата да запълват времето си с рутинни, ежедневни процеси, и им позволяват да се фокусират върху креативни и стратегически дейности, които носят добавена стойност на компанията.

От „РПА Консултинг“ обещават на клиентите си

възвръщаемост на инвестицията в рамките на 3-6 месеца,

при изключително кратки срокове за реализация на автоматизациите, като отбелязват, че при много от текущите им клиенти софтуерните роботи са изиграли ключова роля при справянето със затрудненията, създадени от COVID пандемията, и предизвикателствата, породени от затваряне на офиси, производствени мощности, складове и логистични центрове. Оптимизираното използване на човешкия капитал е едновременно източник на директни спестявания, намалени оперативни рискове и по-висока ефективност в цялостната дейност на клиентите на „РПА Консултинг“.