Американският технологичен гигант Apple обяви, че прекратява производството на музикалния плейър iPod Touch, слагайки край на серията от устройства, променили начина, по който хората слушат музика, пише Би Би Си.

Когато първият iPod бе пуснат на пазара през 2001 г., устройството можеше да съхранява 1000 песни. Днес стрийминг услугата на Apple вече съдържа над 90 милиона песни.

IPod Touch е проектиран от същия екип, който по-късно изобретява първия iPhone, засенчил бързо музикалния плейър.

През годините от Apple лансираха на пазара множество различни модели iPod, включително Nano и Shuffle. iPod Touch, който бе пуснат на пазара през 2007 г., е последният модел, който се произвежда.

„Устройството промени начина, по който музиката се открива, слуша и споделя", каза Грег Джозуиак, вицепрезидент по международния маркетинг на Apple.

От компанията поясняват, че iPod Touch ще се предлага до изчерпване на количествата.

„Духът на iPod остава вечен. Интегрирахме невероятен музикален опит във всичките ни продукти - от iPhone до Apple Watch", каза  Джозуиак.

Техническите анализатори казват, че пълната замяна на iPod от iPhone е била неизбежна.

„Когато Apple създаде iPhone, знаеше, че в крайна сметка това ще означава началото на края на iPod“, каза пред Би Би Си Бен Ууд, главен анализатор в технологичната консултантска фирма CCS Insight.

Спадът на продажбите на iPod е свързан с нарастването на продажбите на iPhone, подобно на преминаването от цифрови продажби към стрийминг, казва Каролина Миланези от Creative Strategies .

„Смъртта на iPod е може би най-добрият пример за това, че Apple не се притеснява от канибализирането на собствените си продукти“, каза тя.

Източник: Мениджър Нюз