Малко телевизия никога не вреди - но колко е това "малко"? Статистиката сочи, че средният европеец прекарва близо 30 часа седмично в гледане на телевизия. И ако тази цифра ви шокира, направете сметката за себе си.

Aко включите клипчетата в YouTube и всичко останало, което гледате на компютъра - тогава часовете, прекарани пред екрана, могат да се окажат доста повече.

Това е време, което можете да прекарате с приятели и любими хора, да се забавлявате и да си почивате много по-пълноценно. Eто няколко причини да спрем да гледаме телевизия още днес:

Губим време

Времето, прекарано в гледане на телевизия, е като времето, прекарано в сън (с изключение на това, че от едното тялото ви няма жизнена нужда). Въпросът е дали искате да проспите още по-голяма част деня си.

Лишаваме се от социален живот

Всеки час пред телевизора е час, в който не живеем живота си на пълни обороти. В това време можем да играем с децата си, да сме навън с приятели, да се срещаме с нови хора и да правим много по-вълнуващи неща. Връзката с другите е една от основните човешки потребности, които всеки от нас има, и които телевизорът няма как да удовлетвори.

Програмираме се с отрицателно мислене

Почти всяко предаване по телевизията - от новините, през риалити шоутата, дори до комедиите, е изпълнено с негативност. Малко са позитивните послания, които биха могли да компенсират тази тенденция. Замислете се кога за последен път след няколко часа пред телевизора сте били в добро настроение?  

Телевизията формира масови възгледи, които са всичко, но не и хуманни

Комедиите по телевизията играят с известни стереотипи - осмиват "смотаните", "глупавите", пълните, различните. Новините са пълни с репортажи за масови бедствия, страдание и смърт - до степен, в която сетивата ни се притъпяват. В същото време се водят ожесточени спорове и се създават драми за какви ли не дреболии - в името на спектакъла. Всичко това влияе върху отношението към живота и цялостния ни мироглед.