Това подсказва и самото й име – на езика на австралийските аборигени означава „този, който никога не пие“. Това е коалата.

Коалата е растителноядно животно, живеещо по дърветата само и единствено в Австралия.

Тя прекарва почти целия си живот по високите клони на евкалиптовите дървета. Не само че почти няма нужда да пие вода, но не й се налага дори да слиза от дървото.

Причината е проста – коалите използват за храна евкалиптовите листа и с тях си набавят необходимото количество течности. Поради това търсят вода само през големите летни жеги. Учените са установили, че коалите облизват водата, която се стича по гладката повърхност на стволовете на дърветата по време на валежи.

Основната храна на коалата е всъщност порезна и за хората. Етеричното масло, което са добива от листата на евкалиптовото дърво, ни помага при настинка и кашлица, улеснява дишането и действа отхрачващо.

Коалите спят по около 20 часа на ден, за да пестят енергия, тъй като хранителните им навици изискват много енергия за храносмилане. На практика прекарват почти 98% от живота си върху дървета и слизат само когато си търсят друго дърво с повече храна или половинка.