Любителите на котки нямат нищо против да се събудят и да заварят пухкавия си домашен любимец в краката си. Вероятно обаче нещата щяха да стоят друго яче, ако става дума за сервал (Leptailurus serval). Точно това се случва наскоро в Атланта, САЩ – жена се събужда рано сутринта и открива голяма екзотична котка в леглото си. Сервалите са ендемични за държавите в Африка – те не са вид, който човек би очаквал да види в щата Джорджия, камо ли в леглото – на сантиметри от собственото си лице.

В интервю пред Си Ен Ен Кристин Франк обяснява, че моментално ѝ е станало ясно, че котешкият крадец, разположил се върху собственото ѝ легло само на 15 см от лицето ѝ – не е обикновена домашна котка. „Казах си, това не е нормална домашна котка. Не знам какво е, но съм ужасена… Впоследствие си казах – „Да не е американски рис? Леопард? Дали е мъниче? Или пък майка?“.

Сервалите са средноголеми диви котки, които обикновено достигат до 60 см височина (при рамената си). Те имат дълги крака и могат да скачат на до 1,5 метра. Имат петнист кожух, както и най-големите уши сред котките (благодарение на тях могат да чуят движението на дребните плячки, скрити в дългите тревисти райони на африканските савани).

За щастие, никой не е пострадал – нито Франк, нито сервалът, а животното е избягало. Все още не се знае откъде се е взела тази голяма котка, но най-вероятно е домашен любимец, принадлежащ на човек в района. Според лейтенант Уейн Хъбард от Департамента по природни ресурси на Джорджия е незаконно човек да отглежда сервал като домашен любимец в щата. В момента властите се опитват да го хванат – той няма да бъде върнат на своя собственик, но не може да бъде пуснат и на свобода, тъй като не е местен хищник.

„Когато властите на реда успеят да го хванат, той ще бъде настанен в специално убежище, в подходящ хабитат, където ще прекара остатъка от живота си - казва Алисия Пригоски, старши мениджър по законодателните въпроси към Фонд за правна защита на животните, пред Си Ен Ен. – Дивите котки не са създадени, за да бъдат частна собственост. Търговията с диви котки в страната не се регулира особено добре, а това от своя страна довежда до редица видове диви котки, включително сервали, живеещи в частни домове – а това не са адекватни среди на фона на естествените поведения, които проявяват.“