Зебрата е сборно общоприето название на два подрода на следните 3 представители на семейство Коне.

Зебрите са сред най-разпознаваемите африкански животни. Това се дължи, разбира се, на кожата им, която е на черни и бели райета. Защо обаче?

От една страна, раираната окраска им помага и служи като маскировка. За окото на хищника отдалеч бялото и черното се сливат. Той трудно различава зебрата от разстояние. В африканската жега ивиците на зебрата трептят заедно с нажежения въздух като мараня. Това е причината хищниците да не могат да различат конкретно животно сред стадото, а виждат общата картина. Получава се оптическа измама - вертикалните черти също се движат и създават визуална среда, в която хищникът трудно се ориентира и не е в състояние да си избере жертва.

От друга страна, райетата на зебрата служат за борба с досадните насекоми. Изглежда по някаква причина редуващите се бели и черни ивици отблъсква свирепите африкански мухи.

Тъй като съществуват зебри, чиято вътрешна част от корема и краката е изцяло бяла, се смяташе, че основният им цвят е бял, което ги определяше като бели животни на черни ивици. Преди години обаче ембрионални изследвания на зебри установяват, че основният им цвят е всъщност черен. Така че зебрите са черни на бели ивици.

Любопитен факт е, че всяко животно има своя уникална индивидуална шарка, която може да се сравни с пръстовите отпечатъци на хората. Когато малкото се роди, то остава плътно до майка си през първите часове от живота си. Това му позволява да запамети миризмата и точната окраска на своята майка. Така вече не може да я обърка с никоя друга зебра.