В момента в Тексас бушува една от най-лошите зимни бури. Периодично през нощта местните жители чуват страховити звуци – силен пукот, наподобяващ изстрели. Звуците обаче не идват от оръжия, а от дървета. Докато замръзват, дърветата се пръскат. Буквално.

„Слушахме ги цяла нощ. Звуци, наподобяващи изстрел от огнестрелно оръжие – казва Лорън Ребър от Принстън пред NBCDFW. – Внезапно чуваш голям тътен и това дърво помита със себе си още 2-3 дървета.“

Това не е нов феномен, но мнозина не са запознати с него. Когато температурите падат, мъзгата под кората на дърветата започва да замръзва и да се разширява в рамките на техните клони. Това генерира огромно налягане върху вътрешната структура, което няма къде да отиде. В момента, в който се достигне точката на пречупване, клоните (а понякога дори цялото дърво) се пръскат и разпращат фрагменти във всички посоки.

Когато температурите са екстремно ниски, големите дървета могат да се разцепят вертикално. Тези своеобразни експлозии са забелязани още от коренните жители на Северна Америка, включително сиуксите и кри. Те наричали първото новолуние на Новата година „Луната на пръскащите се в студа дървета“.

Източник: IFLScience