Кайли, див делфин от Шотландия, бе записана, докато си „разговаря“ със своето приемно семейство от морски свине на техния собствен „език“. Това на практика е първата документирана междувидова комуникация.

В продължение на цели 14 години Кайли (обикновен делфин, Delphinus delphis) няма контакт със своя собствен вид. Тя прекарва по-голямата част от времето си в компанията на морски свине и дори започва да звучи като тях. Нейните вокализации включват високочестотни почуквания (кликове), характерни за морските свине, а не свирукащите и пулсиращите звуци, с които делфините се отличават.

Междувидовото общуване между Кайли и нейните приятели е обект на ново изследване, публикувано в научното издание Bioacoustics и озаглавено „Моля? Акустичното поведение на дивия самотен обикновен делфин, който си взаимодейства с морските свине“ (I beg your pardon? Acoustic behaviour of a wild solitary common dolphin who interacts with harbour porpoises). В него изследователите дискутират необичайния случай на Кайли, която живее шотландския залив Фърт ъф Клайд.

Близките отношения на Кайли с местните морски свине кара изследователите да преразгледат записи, направени през 2016 г. и 2017 г. с помощта на хидрофон, които имат за цел да хвърлят повече светлина акустичното ѝ поведение. Те искат да сравнят звуците, които издава, докато плува сама, с тези, когато общува с морските свине.

Морските свине общуват посредством теснолентови високочестотни почуквания (кликове). От друга страна, делфините обичат да си свирукат, докато плуват – звук, който морските свине никога не издават.

След като преразглеждат записите, изследователите осъзнават, че Кайли „определено се идентифицира като морска свиня“, казва Дейвид Нарин, един от авторите на новото проучване, пред National Geographic. Кайли не свирука като делфин дори когато е сама – и в тези случаи тя често издава типичните за морски свине кликове.

Нещо повече, общуването между Кайли и морските свине се отличава с ритъм, типичен за разговор, макар че не е ясно какво точно количество информация се продава по този начин.

Не се знае и защо Кайли се е изолирала от истинското си семейство. Обикновено заболяване, нараняване или лошо време може да доведе до подобно нещо сред китоподобните. По всичко личи, че вместо обикновени делфини, тя решава да потърси компанията на местните морски свине и да започне да общува с тях на техния собствен „език“.

Това не е първият пример за усвояване на чужда вокализация – учени установяват, че пленените косатки често започват да звучат като афалите, когато двата вида се социализират.

Източник: IFLScience