Чаят е най-консумираната напитка в света след водата. Има освежаващ, леко горчив и тръпчив вкус. Чаят е удоволствие и наслада за сетивата, почивка и магия за душата, но също така носи и редица ползи за здравето – не само физическото, но и психическото.

Учените са установили, че в зависимост от настроението човек има нужда от различен тип чай, който му се отразява благотворно и му действа успокояващо. Ето и предложенията:

1. Когато се чувствате изтощени, изморени и имате нужда от сън – чай от лавандула. Неслучайно лавандулата участва както универсална съставка във възглавниците - тя има успокояващо действие и спомага за здравословен сън.

2. Когато изпитвате безпокойство, тревожност – чай от череша. Узрелите плодове на черешата са изключително богати на влакна и помагат за по-доброто и лесно функциониране на червата, успокояват стомаха и потискат чувството на тревожност. Те са богати на витамини А, В и С.

3. Когато изпитвате несигурност и колебания – чай от мента. Етеричното масло в ментата се слави с успокояващо действие върху нервната система, психиката и емоциите и спомага за освобождаване от стреса.

4. Когато имате нужда от енергия – черен чай. Тази напитка е идеална за нестабилни нерви и за хора, които бързо и лесно се уморяват. Черният чай редуцира нивата на кортизол (стресов хормон) в кръвта. Има и тонизиращо действие върху организма благодарение на високото си съдържание на кофеин.

5. За повече бодрост и позитивизъм – индийски чай. Този вид чай стимулира ума благодарение на подправките, които съдържа (черен чай, мляко, подправки като карамфил и кардамон), има и успокояващо действие и намалява стреса.