Ужилването от оса е много болезнено, особено ако са засегнати чувствителни места. Ако пък жълто-черното жилещо насекомо ви е ухапало по устата, гърлото или очите, може да бъде изключително опасно. Появят ли се обаче и други симптоми освен зачервяване, подуване, сърбеж и болка, например проблемно дишане, стягане в гърдите или замаяност, трябва незабавно да потърсите лекарска помощ.

Ето кои домашни средства бързо ще облекчат болката:

 1. Кубче лед

Това е най-достъпното средство срещу ужилване: студът намалява отока и свива кръвоносните съдове, за да не позволи на отровата да се разпространи. Освен това засегнатото място изтръпва, когато го разтъркате с лед, и болката утихва. Вместо кубче лед може да притиснете към кожата студена лъжица: важното е мястото да се охлади!

2. Бакпулвер/Сода бикарбонат

Това чудотворно средство е направо универсално. Тъй като бакпулверът (содата) действа алкално, когато се разтвори във вода, извлича киселината от ужиленото място. За целта забъркайте кашичка от вода и бакпулвер (сода) и нанесете върху ухапаното. При нужда повторете след няколко часа.

3. Босилек/Магданоз

Прясно накълцани билки като босилек и магданоз помагат за облекчаване на сърбежа. Това средство е много полезно, като се има предвид, че сърбежът може да продължи до една седмица след ужилването. Направете компрес от билките и наложете засегнатото място. Най добре е да го фиксирате с кърпа.

4. Бурени

В природата също се срещат средства, които помагат при ужилване. Такъв е например теснолистният живовляк, който се използва дори от пчеларите заради антибактериалните си свойства. Но паричките също са ефикасни. Разтрийте няколко цветчета между дланите и наложете ухапаното място.

5. Оцет

Тъй като ужилването от оса е киселинно, необходимо е неутрализиращо средство. Подобно на бакпулвера оцетът действа алкално, когато се смеси с вода. Увийте ухапаното място с кърпа, напоена с оцетена вода. Щом кърпата се затопли, сменете компреса.

6. Лук

Лукът е едно от най-известните домашни средства срещу ухапване от насекоми, което може да предотврати дори алергични реакции. Наложете мястото с няколко кръгчета лук и увийте с кърпа. Като алтернатива може направо да втриете лука в кожата.

7. Мед

Медът също помага против болката, ако намажете мястото веднага след ужилването. Той се отразява благотворно най-вече при особено силна реакция. Във всеки случай действието му е временно.

8. Топлина

В действителност не само охлаждането, но и затоплянето помага при ужилване от оса. Топлината допринася за разграждане на белтъка, който се съдържа в отровата. Това става при температура 40-50 градуса. Колкото по-малко количество отрова проникне в кожата, толкова по-слаба е болката. Сложете върху мястото току-що използвана торбичка от чай. Разбира се, топлината не бива да причини допълнително изгаряне на кожата!