Ужилването, без значение дали е от оса, пчела, стършел или от друга гадинка с жило, причинява силна болка, оток, сърбеж и още куп неприятности. Често предизвиква алергична реакция, която е опасна за децата и тези, които са чувствителни към конкретната отрова. Защото тя е различна за всяко жилещо насекомо.

Отровата на земната пчела е най-токсична и съперничи на тази на стършела.
Ужилването винаги е драма, защото е болезнено. Децата, които тичат из тревата, берат цветя, размахват ръце, с които са похапвали сладки лакомства, често са мишена на жилещите.

Ужилването

Детето пищи, плаче и търка ужиленото. То може да бъде много опасно, ако е в устата, ако човек е алергичен или, ако е нажилен на много места. Тогава спешно се търси медицинска помощ.

Първото ужилване от пчела или оса рядко води до тежка алергична реакция. Това се случва по-често при второ или поредно впиване на жилото. Особено опасна е отровата земната пчела, както и на стършела.

Ако ужиленото не е в областта на главата, има време за реакция. Важно е да се направят няколко неща, за да се намали отокът и отровата да не се разнесе.
И, ако те не дадат резултат, поне ще облекчат състоянието и ще спечелите време, докато намерите специализирана помощ.

Първа помощ:

Ето какво може да направите с подръчни средства.

1. Първо – успокойте детето и го залисайте, за да не разчесва ухапаното.

2. Дайте му да държи кубче лед, увито в кърпа върху мястото или някакви студени продукти от фризера.

3. След това извадете жилото. То трябва да се извади с пинцета възможно най-бързо, а мястото да се почисти със спирт.

Ако обаче не успеете да го извадите, не търкайте и не стискайте кожата. Това крие риск от разнасяне на отровата и от по-силно възпаление.

Билки

Ако сте сред природата, възползвайте се от природната аптека – изобилието на билки около вас.
Натрийте мястото с чесън, жиловлек или бъз. Сокът от стритите бъзови листа без значение дали сте открили дърво или бъзов храст, успокояват възпалението и сърбежа дори при ужилено от пчела и оса. Имат отличен ефект върху пъпките от комар.

Хомеопатия

„Първият медикамент, който се дава при всяко ужилване и ухапване, когато кожата е пробита, независимо от вида на насекомото, е Ledum palustre – 9 или 5 CH", съветва д-р Слави Филчев, началник отделение по педиатрия в Пета МБАЛ.

Този медикамент може да се дава и профилактично, няколко дни преди възможна „среща“ с комари край морето или язовир. Приема се два пъти дневно по 5 гранули, през времето на целия престой. И, ако се пие редовно, комарите наистина не хапят.

Ledum palustre може да се комбинира с Apis mellifica, ако на ухапаното място има по-голям оток.

Ужилването от пчела може да има по-изявена реакция. И в този случай на първо място се дава Ledum palustre. Ако детето е силно алергично, може да се и даде Apis mellifica в много високо разреждане - 30 CH.

"Това е единственият медикамент, който ще помогне бързо. Дава се през 5 минути, защото действието му се изчерпва.
Докато родителите стигнат да лекар, двата медикамента може да помогнат и, ако, не дай си боже, се получи и оток на гласните струни“, обяснява д-р Филчев.

Новите родители