Учени използваха технологията CRISPR (т.нар. „генетична ножица), за да извършат няколко генетични промени в доматите. Вследствие на това те създадоха специален вид изсушени на слънцето домати, пълни с витамин D.

Сърцевината и люспата на домата съдържат същите нива на витамин D, колкото 2 яйца или 28 г риба тон (специалисти препоръчват и двата вида храни като източник на така необходимия за тялото ни витамин).

Когато бъдат изложени на ултравиолетова светлина за около час, тези провитамини се преобразуват директно във витамин D3. При това не само в плода, но и в листата му.

И провитамините, и витамините вървят ръка за ръка с множество потенциални ползи за здравето.

„Показахме, че можем да биофортифицираме доматите с провитамин D3 с помощта на генна редакция, което означава, че доматите могат да бъдат създадени като устойчив растителен източник на витамин D3”, казва ботаникът Кати Мартин, от центъра „Джон Инс“.

“40 процента от европейците страдат от недостиг на витамин D, както и 1 млрд. души по целия свят. Ние не само че се адресираме един огромен здравословен проблем, но и помагаме на производителите, тъй като листата на доматите, които на този етап директно се изхвърлят, могат да бъдат използвани за създаването на добавки от тези генно редактирани линии.“

Учените откриват, че и листата съдържат 600 микрограма противамин D3 на грам. Т.е. 60 пъти повече от препоръчителния дневен прием за възрастните.

Разбира се, авторите на изследването не казват, че трябва да започнем да ядем и самите листа на доматите, но че можем да ги използваме, а не просто да ги изхвърляме. Така например стритите листа могат да се превърнат в прекрасна веганска добавка на витамин D3.

Изследването е публикувано в Nature Plants.

Източник: Science Alert