Потребител в Reddit изнесе урок по география пред потребителите в сайта, които наскоро се натъкнаха на остров в средата на океана в Google Earth, който според тях прилича на черна дупка. Разбира се, не е. Какво е тогава?

Всъщност пред вас стои необитаемият коралов остров Восток. Той се намира в Тихия океан – на около 640 км от Таити и е дом на 0.3 квадратни км земя. Открит е през 1820 г. от Фадей Белингсхаузен - знаменит руски мореплавател и антарктически изследовател от немски произход, плаващ на борда на кораб, наречен „Восток“. Мястото е особено привлекателно, тъй като е покрито с гуано - вещество, съставено от изпражнения, урина и останки от птици, прилепи и тюлени, понякога натрупвани на дадено място в продължение на хилядолетия.

Това е основна суровина, от която се добиват фосфати и по онова време е била особено ценна. Птичето гуано съдържа фосфорна киселина и азот, които влизат в реакция с коралите на издигащия се атол и се образува маса без цвят и миризма, в която съдържанието на фосфатите е около 85%. През 1856 г. САЩ получава контрол над Восток, а през 1873 г. – Великобритания, но в края на краищата никой не използва острова за нищо.

През 1979 г. е обявен за резерват и е дом на местна недокосната от човек флора, каквато трудно може да срещнете в района. Това отчасти обяснява странния му изглед в Google Earth – ако приближите към него, островът изглежда така, сякаш е цензориран – покрайнините му са тъмнозелени, а основната част – черна. Понякога сателитните снимки блокират определени изображения по този начин, макар че този необичаен ефект вероятно се е получил вследствие на снимката с ниска резолюция на изключително гъстите гори на Восток.

Последното обяснение пасва идеално на цялостния състав на острова – с плажове, изградени от коралов пясък и чакъл. Няма прасна вода. Восток е покрит почти изцяло с дървета от рода писония, достигащи до 30 метра височина. Те са струпани толкова нагъсто, че на практика не остават място за други растения под тях.

С други думи – островът няма нищо общо с черните дупки. На него може да срещнете изненадващо разнообразие от фауна, включително няколко вида морски птици, рибарки, плъхове и кокосови раци. От време на време плажовете му се посещават и от зелени костенурки.

Нищо необичайно, нали? Разбира се, в Reddit можете да срещнете някои алтернативни обяснения:

Gallery

Скрийншот от Reddit.