Необичайно сухото време забави годишната миграция на милиони червени раци от вътрешността на австралийски остров към океана, където те се чифтосват, съобщава Ройтерс.

На Коледния остров (Christmas Island) в Индийския океан, по-голямата част от който е обявена за национален парк, живеят над 100 милиона червени раци. Членестоногите са уникални за острова и са защитени от австралийското законодателство.

Властите твърдят, че „изключително сухите“ условия са попречили на миграцията през този сезон, когато обикновено потоците от придвижващи се червени раци блокират движението на острова, пише БТА. „През последните 12 месеца паднаха едва около половината от средните валежи за този период и това беше достатъчно, за да изглежда островът изключително безжизнен, сух и прашен“, казва Брендън Тиернан, координатор на полевата програма за застрашените видове в държавна агенция „Австралийски паркове“.

Тази година е първият случай, в който раците мигрират чак през февруари, откакто „Австралийски паркове“ започва да следи миграцията през 80-те години на миналия век, добави той.

По време на миграцията раците се придвижват от вътрешността на острова до океана, където се чифтосват. След това женските остават в подмоли близо до океана, за да излюпят яйцата си, а мъжките се връщат във вътрешността на страната.