Това е запазена марка на всички видове бамбук. Но има един, който се отличава от всички останали и това е китайският бамбук phyllostachys pubescens. Той е един от най-големите представители на семейство Moso bamboo. На височина достига до внушителните 20 метра и 40 сантиметра широчина на стеблото.

Този бамбук нараства с около един метър на ден – впечатляващо, нали? Средно растежът на бамбука се движи в границите между 30 и 50 см на ден.

Това означава, че за много кратко време стеблата му достигат до своята максимална височина – 20 метра. Никое друго растение не расте с такава скорост. Поради това бамбукът е ценна суровина и доставчик на биомаса.

Най-разпространен е бамбукът в Китай и Индия. По тези места се добиват около 15 тона годишно биомаса от хектар.

Поради широкото си приложение – в строителството като строителен материал, в храната или средство за отопление – бамбукът е важен източник на препитание в Азия.

Консумиран редовно, бамбукът намалява холестерола и кръвното налягане, подпомага храносмилането, засища глада, подобрява опорно-двигателния апарат, подобрява здравето на зъбите, венците, костите и ноктите.

Младите кълнове на това растение се използват в доста популярната китайска кухня.