Тайната защо сивите катерици са повече от червените си събратя може да се крие в чревните им бактерии, предаде ДПА, като цитира данни от ново проучване.

Сивите катерици са инвазивен вид, произхождащ от Северна Америка, който в края на 19-и век е пренесен във Великобритания и Ирландия.

Те си съперничат с местните червени катерици за храна и пространство, а също така пренасят и болест, убиваща червените представителите на вида. За преносителите обаче не е известно да има трайни последствия, отбелязва ДПА.

Сивите катерици също така представляват заплаха за устойчивото управление на горските територии заради вредите, които нанасят на дърветата, като обелват кората им - поведение, което не е напълно разбрано от експертите.

Анализът на чревния микробиом - екосистемата от микроби, които живеят в червата, на червените и сивите катерици показа, че последните имат по-разнообразни бактерии, пише БТА. Учените използват методи за секвениране на ДНК, за да идентифицират различните видове бактерии в червата на двата вида катерици.

Екипът открива определен вид микроби в храносмилателната система на сивите катерици, които помагат за разграждането на растително съединение, известно като оксалат.

Според изследователите наличието на тази бактерия дава основание да се смята, че сивите катерици могат да усвояват калция от дървесната кора. Това би могло да обясни разрушителното им поведение при обелването на кората.

Данните показват, че сивите катерици имат не само по-добро общо здраве и имунитет в сравнение с червените си събратя, но и по-богат хранителен режим и достъп до повече ресурси.

"Червените катерици вече са застрашен вид във Великобритания", отбелязва водещият автор Роберто Ла Раджоне, професор в университета на Съри. "Не само че сивите катерици са по-големи и по-издръжливи от червените, но сега установихме и значителна разлика в чревната им микробиота, което потенциално им дава още едно предимство пред червените".

"Колкото повече знаем за сивите катерици, толкова по-подготвени ще бъдем в бъдеще да се справим със заплахите, които те представляват за червените катерици и нашите местни дървета", казва съавторът на изследването Крис Никълс от организацията "Удленд тръст".

Резултатите от изследването са публикувани в изданието Journal of Medical Microbiology.