Пекин бе обгърнат от една от най-силните пясъчни бури за последното десетилетие. В комбинация с мръсния въздух тя създаде токсична и пълна с песъчинки мъгла, която оцвети небето в оранжево и на практика скри хоризонта.

Пясъчната буря удари столицата на Китай в понеделник сутринта (15 март) след като силни ветрове от Монголия пренесоха прах от пустинята Гоби отвъд границата. 341 души в Монголия са обявени за издирване, след като същата пясъчна буря премина през страната, предава The Guardian.

През последните седмици въздухът в Пекин става все по-мръсен (вследствие от облекчаването на мерките против COVID-19), което допълнително влошава ситуацията. Индексът за качеството на въздуха (AQI) за града е достигнал максималната стойност от 999 (според данни на World Air Quality Index). За справка – този на Ню Йорк е 26, а на София – 20.

„Това е най-интензивната пясъчна буря, която страната ни е виждала през последните 10 години, тя покри и най-голяма площ“, казват от Националната метеорологична служба на Китай.

Над 400 излитащи и пристигащи полета от Пекин бяха отменени, а властите подканиха жителите на града да си останат по домовете, макар че мнозина излязоха навън, за да направят множество впечатляващи и страховити фотографии, част от които можете да видите по-долу.

Източник: Science Alert

Gallery

Kevin Frayer / Stringer

Gallery

Kevin Frayer / Stringer

Gallery

Kevin Frayer / Stringer

Gallery

Getty Images / Stringer

Gallery

Kevin Frayer / Stringer

Gallery

Getty Images / Stringer