С един елементарен тест може да проверите у дома дали ядете истински качествен мед. Тестът е достъпен за всеки един от нас, тъй като за него ви е необходимо единствено парче хартия.

За да проверите меда си, трябва да поставите около една кафена лъжичка от него върху парче тоалетна хартия. След това изчакайте между 10 и 30 минути, като внимателно трябва да наблюдавате промяната в меда.

Ако около меда започне да се образува водна ивица, означава, че медът не е напълно натурален. Най-вероятно в него са били добавени захар или глюкоза, които се втечняват и отделят вода. Именно от тях е мократа следа по тоалетната хартия.

Ако обаче при меда не настъпят никакви промени и той остане непокътнат без каквато и да е било следа около него, означава, че ще хапвате истински качествен мед.

Когато медът е натурален и качествен – без да съдържа ненужни добавки, само тогава може да разчитаме на неговите полезни и лечебни свойства.

Най-ценните съставки в качествения мед са цветният прашец и ферментите, които не надвишават 3% от съдържанието му. Именно те дават уникалните полезни свойства на целия продукт, укрепващи организма и имунната система.

Истинският мед е в течно състояние само през летния сезон. До два-три месеца, след като е изваден от кошера, той започва да се захаросва. Ако до зимата медът не кристализира, значи сте попаднали на фалшификат. Изключение прави само акациевият мед, които съдържа предимно фруктоза.

Ако пчелите са били хранени със захарен сироп, медът е много светъл и няма аромат.

Всеки може да направи тестове за проверка на качествата на истинския мед с помощта на йод или оцет. Ако разреденият с вода и няколко капки йод мед посинее, значи той е смесен с нишесте, а ако оцетът го разпени - в него е добавена креда.

Но въпреки опитите в домашни условия, само лабораторният анализ може прецизно да определи на 100% натуралния мед.

Цветът на пчелния мед варира от светложълт, жълт, кафяв до тъмно кафяв в зависимост от произхода му. Медът става по-светъл при кристализация, но потъмнява при продължително съхранение.

Източник: Gotvach.bg