Жители и туристи огранизираха протест днес в Синеморец.

Протестиращите са против проекта за наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за свободно къмпингуване.  Тя предвижда да бъде забранено нощуването извън регламентираните къмпинги. Срокът за обществено обсъждане на проекта на 1  юли. Според нея разрешение за свободно къмпингуване ще се дава за период до 3 години от съответната община само за срока от 15 май до 30 септември. 

"Тази проектонаредба е внесена в 43-ото Народно събрание от по-предишното правителство, от едни хора, които очевидно лобират в интерес на бетонната мафия", коментира организаторът на протеста Любомир Ханджиев пред Би Ти Ви. Според противниците на наредбата тя създава предпоставки за възникване на корупционни практики. 

Протестиращите настояват още и за незабавното спиране на строежите в Природен парк „Странджа“, както и премахването на всички незаконни и недовършени постройки по Черноморието.

Протестът започна от рано сутринта. Недоволните направиха импровизирано шествие от центъра на селото до плажа, където разположиха палатките си близо до бетонни основи.

Източник: Мениджър Нюз