Понеделник е бил най-горещият ден, регистриран в света – за първи път средните глобални температури са надвишили 17 градуса по Целзий. Това сочат първоначални измервания, направени във вторник от американски метеоролози.

На 3 юли средната дневна температура на въздуха на повърхността на планетата е била 17,01 °C, сочат данни на Националните центрове за прогнози за околната среда към Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA), които водят своята статистика от 1979 г. насам.

Това означава, че предишният рекорд, поставен на 24 юли миналата година – 16,92 °C – е вече разбит.

В началото на юли (между 1979 г. и 2000 г.) средната температура на въздуха в света, която принципно се колебае между около 12 °C и малко под 17 °C през всеки ден от годината, е била средно 16,2 °C.

Рекордът все още не е потвърден от други измервания, но скоро може да бъде счупен, тъй като лятото в северното полукълбо тепърва започва.

Средната глобална температура обикновено продължава да се повишава до края на юли или началото на август.

Дори през миналия месец средните глобални температури бяха най-топлите, които звеното на Европейския съюз за мониторинг на климата "Коперник" някога е регистрирало за началото на юни.

През следващата година температурите вероятно ще се повишат още повече над историческите средни стойности с настъпването на метеорологичното явление Ел Ниньо в Тихия океан, което Световната метеорологична организация потвърди в понеделник, че вече е в ход.

Освен това човешката дейност - главно изгарянето на изкопаеми горива - продължава да изхвърля в атмосферата около 40 милиарда тона затоплящ планетата CO2 всяка година.

Източник: Science Alert