Учени установиха една наистина интересна връзка – по-възрастните дърветата растат по-добре и по-лесно, ако са свързани към повече подземни колонии от гъби. Това е важно откритие, което ще бъде от полза както на лесовъдците, така и в битката ни с климатичните промени.

Предишни проучвания показаха как гъбните организми могат да поддържат дърветата в началните им етапи на развитие, като пренасят питателни вещества и вода (и как по-възрастните дървета правят същото посредством подземните мрежи от гъби). В рамките на новото изследване обаче екипът е искал да установи дали съществува връзка между гъбите и възрастните дървета.

Проби, взети от 350 дървета Pseudotsuga menziesii от семейство Борови в Британска Колумбия, показват, че колкото по-широка е мрежата на дърветата – т.е. връзките им с други дървета, създадена благодарение на гъби, колонизиращи корените им – толкова по-бързо израстват на ежегодна база. Учените не са 100 процента сигурни, че големината на мрежата довежда до по-ускорения растеж, но връзката определено е силна.

„Открихме, че колкото по-свързано е едно възрастно дърво, толкова по-значителни преимущества има то по отношение на растежа. Това означава, че мрежата вероятно наистина влияе оказва влияние на важните взаимодействия в горите в по-голям план (например на съхранението на водород)“, казва екологът Джоузеф Бирч от университета на Алберта, Канада.

Изследователите обясняват, че мрежите от гъби изпълняват ролята на своеобразни магистрали, по които дърветата пренасят помежду си важни ресурси. Те дори могат да ги използват, за да предупреждават други дървета – например за нашествието на насекоми или други опасности. Когато някои дървета изпитват затруднения и се намират в лошо състояние, останалите могат да им помогнат.

Учените откриват също така, че дърветата, свързани към по-разнообразни по вид гъби, се справят по-добре по отношение на своя растеж.

Ако искаме да запазим горите на бъдещето, е особено важно да научим повече за тази интересна симбиоза между дърветата и гъбите – дърветата не само че поглъщат огромни количества водород, но и предпазват почвата от ерозия.

„Големите дървета съставляват по-голямата част от горите, ето защо те ръководят онова, което се случва на тези места – казва Бирч. – Тези мрежи могат да им помогнат да растат по-устойчиво дори тогава, когато условията са по-стресови (и дори да предпазят дърветата от смърт).

Изследването е публикувано в Journal of Ecology.