Знаете ли, че само мъжките лъвове имат грива?

Тя не е просто пухкава окраска, а част от самочувствието на един лъв. Колкото по-богата, пухкава, голяма е гривата, толкова по-привлекателен е лъвът за женските. Голямата грива освен това е и безспорен знак за доброто физическо здраве на лъва. Това е също част от причината да привлича женските, които искат здрав и стабилен партньор, който да може да се грижи за поколението и за останалите лъвици.

Лъвът е най-голямото сухоземно хищно животно в Африка и втората по големина котка в света (след тигъра). Повечето обитават териториите южно от Сахара в Африка. По-малка част живеят в националния парк Гир в Индия.

Лъвът е толкова силен и бърз, че плячката му е все едри животни като антилопи, газели, гнута, зебри и бизони, а понякога дори слонове и хипопотами, които са прекалено млади или болни.

Лъвовете са изключително социални. Те са единствените животни от семейство котки, които живеят на групи, наречени прайдове. Състоят се от голям брой женски с малки и от един до трима мъжки главатари.

Любопитен факт е, че мъжкият или мъжките отговарят за безопасността на прайда, докато женските вършат цялата работа с ловуването. Колкото и величествен и страшен да е лъвът, когато стане дума за прехрана на семейството, лъвицата върши почти цялата работа. Тя лови около 90% от храната, докато лъвът предпочита блажено да се излежава и да се наслаждава на почивката си. Намесват се само при нужда, когато се ловува едра плячка, например биволи.

Любопитен факт е, че малките лъвчета не могат да реват и ръмжат до 2 години от живота си. За сметка на това обаче ревът на възрастния лъв е толкова силен, че може да се чуе в радиус от 8 км.

Най-тежкият лъв, измерван някога, е тежал 375 кг.