Макар че цветята са красиви и ухаят приятно, не бива да им се доверявате напълно, защото сред тях има и отровни видове.

Става дума за рицина.

Ако се вземе предвид смъртоносната за хората доза, то може да се каже, че рициновият храст се явява най-отровното растение в света.

То е известно и с името „дърво на чудесата“. Семената му съдържат силна отрова, затова работата с тях трябва да бъде особено внимателна и прецизна. Те съдържат отровата рицин, която е около 6000 пъти по-отровна от цианида и около 12 000 пъти по-силна от отровата на гърмяща змия. Звучи доста притеснително, нали? Затова е възможно дори едно семенце да причини сериозни признаци на отравяне като гадене, световъртеж, дезориентация, пресъхване на устата, задух, световъртеж. Няколко семена вече могат да бъдат смъртоносни.

Същите тези семена съдържат и познатото ни рициново масло, което не е отровно, дори е полезно. Това се дължи на факта, че то преминава през специална обработка, която дезактивира отровните съединения. То се добива чрез студено пресоване на семената. В медицината се използва за лечение на различни състояния, а освен всичко друго се прилага и като слабително средство.