Опосумовите (Didelphidae) са семейство дребни двуутробни бозайници, единствените живи представители на разред Опосумоподобни (Didelphimorphia). Те се считат за най-примитивните и единствените двуутробни животни в цяла Северна Америка.

Обитават само Новия свят. Повечето са концентрирани в Централна и Южна Америка, само един вид се среща в Северна Америка – Вирджинският (Северният) опосум (Didelphis virginiana).

Това, което трябва да им се признае, е отличната актьорска игра. Когато се чувстват застрашени, изпълняват номер, достоен за Оскар в света на животните. Опосумът в опасност надхитря своя враг с един прост, но ефектен трик – преструва се на умрял. Само че действието е съпроводено с цяла актьорска програма: опосумът припада, извърта очи, след което те потъмняват, изплезва език, от устата започва да тече пяна, а околоаналните жлези отделят секрет с изключително неприятна миризма.

Това поведение дори е навлязло в речника на американците – изразът „to play possum“ (буквално „да играеш опосум“) означава „правя се на умрял“. След мнимата си смърт и когато опасността премине, опосумът се „съживява“ и изчезва. Това поведение често му спасява живота.

Голям хитрец, нали?