Страхът от Деня на страшния съд, или от какъвто и да е апокалипсис ни кара да прибягваме към сигурни мерки, с които да гарантираме оцеляването си, ако се случи нещо подобно. Банки за съхранение на семена съществуват на много места, както и убежища, претъпкани с храна и провизии, които подобно на Ноевия ковчег да ни съхранят, докато апокалипсисът отмине.

Индианското племе в югоизточен САЩ Чероки се превърна в първата северноамериканска група, която съхранява семена в Глобалния семенен свод на Свалбард, сгушен в най-далечния северен регион на Норвегия, съобщава Popularmechanics. Свалбардският свод е най-сигурният и отдалечен свод на "края" на света, а семената на Чероки ще се присъединят към ковчега, който е там от 1984 година.

Трезорът се управлява от NordGen, Северния център за генетични ресурси. До края на 2018 г. той притежава 983 524 проби. Този огромен ресурс е резултат от десетилетия работа, първо от Северната генетична банка, а след това от супергрупата NordGen, която се формира от Gene Bank, както и две други групи. Само на 800 мили от Северния полюс, наподобяващият крепост свод е безопасен, изолиран и естествено охладен.

Самият Свалбард е група острови, на които се намира най-северното селище с постоянни жители. Но местоположението му го е направило популярно място за археологически разкопки и военни бази, включително скандално известната нацистка база. Местоположението е идеално за презареждане с гориво, извършване на измервания на времето и други стратегически цели. 

Отдалечените острови са част от Норвегия, а цялата северна половина на континенталната част на Норвегия представлява една територия, приблизително толкова гъсто населена като Северна Дакота, където живеят много традиционни и коренни общности. Запазването на традиционните и местни семена от Европа и по света е голяма част от мисията на Свалбардския свод и разширяването му от коренните американски племена от Северна Америка е голяма стъпка.

Племето е изпратило девет проби в трезора на Свалбард. Те включват сортове, предшестващи пристигането на европейски колонизатори и които Чероки считат за свещени. За тях споделянето на тези семена вече е голяма работа, но цялостната идея на трезора е да помогне за запазването на жизнеспособни проби за възможно най-дълго време - свещените семена ще бъдат запазени и защитени поколения наред.

Всъщност хората, които наблюдават Сейфа, бързат да подчертаят, че репутацията на "Денят на страшния съд" в медиите никога не е била желаната им претенция за слава. Реалността е много по-прозаична: Организации и университети по света събират и изучават семена от всякакъв вид, а понякога тези съоръжения се унищожават, повреждат или просто се омърсяват. Да имаш глобален депозитар за архивиране на регионалните осоености е просто добър разум - това е Федерална корпорация за гарантиране на влоговете за семена.

Точно по тази причина Чероки решиха да добавят семената си в Сейфа. Главният директор на екологичните ресурси на Чероки нацията Пат Гуин заяви, че най-голямата заплаха са торнадотата. "Ако имаме торнадо с висока степен на опасност, нашите култури, за които сме работили толкова усилено да запазим, могат да изчезнат", каза той. 

Източник: Мениджър Нюз