Писателите отдавна пишат за сценарии, при които светът свършва с катастрофа, била тя екологична, климатична или ядрена, и след които планетата е опустошена и негостоприемна за хората.

Оказва се, че на Земята има всъвсем реално планетарно сейф-скривалище, което да преживее подобни катастрофи. Скрит на дълбочина 122 метра под планина на отдалечения остров Свалбард, който се намира между Норвегия и Северния полюс, се намира Глобалния Сейф за Семена, който е предназначен да запази живота, както го познаваме, ако се случи глобална катастрофа.

Тъй като сейфът е заровен във вечен лед той може да остане замразен в продължение на 200 години дори електричеството да спре напълно,

Сейфът пази семена и мостри от над 60 институции и от почти всяка държава по света, събрани от повече от 1500 глобални генни банки, които съдържат мостри от всички култури, характерни за своите региони по планетата.

Учените, които работят там се шегуват, че полярните мечки, които са значително повече от хората на острова, осигуряват “допълнителна защита” на сейфа. 

Източник: Science Alert