Пастерце - най-големият австрийски ледник, се е топил "два до четири пъти" по-бързо през 2022 г. в сравнение със средните стойности за последните години в резултат на глобалното затопляне, предаде Франс прес, позовавайки се на австрийския Централен институт за метеорология и геодинамика (ZAMG). 

"Съдейки по предварителните резултати от есенните измервания, годината е екстремна", се посочва в изявлението, направено от Марион Грейлингер, ръководител на отдела за мониторинг на климата. 

"Дебелината на леда е намаляла с 3,7 метра дори в горната част на над 3000 метра надморска височина, в сравнение с 1,6 метра преди", допълва тя. 

През пролетта дебелината на снежната покривка в Алпите никога не е била толкова малка, а пясъчният прах от Сахара я замърсява. В резултат на това тя поглъща повече топлина, топейки се по-бързо и лишавайки ледниците от защитния им слой до началото на лятото. Ледът след това е подложен на поредица от топлинни вълни.

Високите темпове на топене ще доведат до по-скорошна от очакваната "гибел" на дългата 10 километра долна зона на Пастерце, която е част от масива Висок Тауерн в Източните Алпи, обясняват от института ZAMG.

Същото явление беше наблюдавано това лято в цялата алпийска планинска система, където се намират 4000 от 220 000 ледника на планетата, предава БТА. В началото на юли при срутването на огромен блок от ледника Мармолада в Италия загинаха единадесет души, което показа сериозността на ситуацията.

Германия в понеделник обяви загубата на ледник, докато доклад, публикуван в сряда, разкри рекордно топене на швейцарските ледници тази година.
     
Приписвано от експертите на глобалното затопляне, това явление допринася за покачване на морското равнище, нестабилност на сушата и засушаване.