Юли 2023 г. може да остане в историята като повратния момент, в който човечеството най-накрая е осъзнало ужасяващите последици от изкопаемите горива.

Докато се подготвяме да живеем в свят, изпълнен с все по-екстремни метеорологични явления, може би е крайно време да помислим и за алтернативни адаптации, като например живот под земята.

Тук температурите могат да останат много по-стабилни, без да е необходимо да се разчита на енергоемки климатици или отопление, тъй като ще сме заобиколени от масиви от скали и почва, които поглъщат и задържат топлината.

Не само че е възможно да се живее под земята, но хората (и животните!) са съществували на подобни места през цялата си история.

Но дали това е жизнеспособно решение за справяне с възникващата климатична криза?

2023 г. е най-топлата година в историята. Източник: CarbonBrief

Кубър Педи

В града за добив на опали Кубър Педи в Южна Австралия 60 % от населението се възползва от този ефект, като живее под земята.

Името Кубър Педи идва от аборигенската фраза kupa piti, която означава "бял човек в дупка".

През изпепеляващите лета (52 °C) и мразовитите зими (2 °C) тези "землянки" поддържат постоянна температура от 23 °C.

Църквата в Кубър Педи. Снимка: PhotopankPL / Shutterstock

Без този естествен скален заслон климатизацията през лятото би била непосилно скъпа за мнозина.

Над земята летните горещини могат да накарат птиците да паднат от небето, а електрониката да се изпържи. Но под земята много от жителите имат доста луксозни съоръжения с уютни стаи за отдих, басейни и толкова пространство, колкото искат да издълбаят (буквално).

Къщите трябва да са на поне 2,5 метра под повърхността, за да се предотврати срутване на покрива. Въпреки тази разпоредба понякога се случват и подобни инциденти. През 60-те и 70-те години на миналия век местните жители издълбават дупки в земята с помощта на кирки и експлозиви. Днес те използват промишлени инструменти за изкопни работи, въпреки че понякога работата все още се извършва на ръка. Изсичането на големи парчета скала не отнема много време, тъй като пясъчникът и алевролитът са толкова меки, че могат да бъдат издраскани и с макетно ножче.

Понякога ремонтът на дома дори носи и печалба – докато монтира душ, мъж се натъква на опал на стойност 1,5 милиона австралийски долара (980 000 щатски долара).

От време на време хората без да искат проникват и в дома на съседите си. Но като цяло слизането под земята осигурява максимална неприкосновеност на личния живот.

Могили от пръст до изоставени минни шахти в Кубър Педи. Някои от тях са превърнати в подземни жилища. Снимка: Neil Cox / Shutterstock

Изгубеният град Деринкую

През 1963 г. мъж от Турция решава да ремонтира дома си в Кападокия и разбива с чук сетната на мазето си. След като установява, че пилетата му продължават да изчезват през направената от него дупка, той проучил по-внимателно нещата и за негова най-голяма изненада открил огромен лабиринт от подземни тунели. Оказва се, че се натъкнал на изгубения град Деринкую.

Построена още през 2000 г. пр.н.е., 18-етажната тунелна мрежа достига до 76 м под повърхността, като 15 000 шахти осигуряват светлина и вентилация на лабиринта от църкви, конюшни, складове и домове, които са били построени, за да приютят до 20 000 души.

Пещера в Деринкую. Снимка: natalia_maroz / Shutterstock

Смята се, че Деринкую е бил използван почти непрекъснато в продължение на хиляди години като убежище по време на война. Но през 20-те години на ХХ в. той е изоставен внезапно след геноцида и насилственото прогонване на гръцките православни християни от страната.

Докато външните температури в Кападокия варират между 0 °C през зимата и 30 °C през лятото, температурата в подземния град остава хладна - 13 °C.

Кападокия, Турция. Снимка: Guitar photographer / Shutterstock

Това я прави идеална за консервиране на плодове и зеленчуци. Днес в някои от тунелите се съхраняват щайги с круши, картофи, лимони, портокали, ябълки, зеле и карфиол.

Подобно на Кубър Педи, скалата е пластична и в почвата има малко влага, което прави строителството на тунели лесно.

Склад за храна в подземния град. Снимка: ABB Photo / Shutterstock

Убежище или ад?

Докато повечето хора са склонни да влязат под земята за кратки периоди от време, идеята за постоянен живот под земята е много по-трудно поносима за хората.

В много култури подземният свят е равнозначен на смърт. Пребиваването под земята в затворени пространства може да предизвика клаустрофобия и страхове от лоша вентилация и пропадане.

“Тук не ни е мястото… Биологично, физиологично, телата ни просто не са проектирани за живот под земята", казва Уил Хънт, автор на книгата "Под земята": Хънт, автор на книгата "Човешка история на световете под краката ни", пред LiveScience.

Хората, които живеят твърде дълго под земята, без да са изложени на дневна светлина, могат да спят до 30 часа в даден момент. Нарушенията в циркадния им ритъм могат да причинят редица здравословни проблеми.

Друг риск, свързан с живота под земята, са внезапните наводнения, които са особено опасни, тъй като изменението на климата обещава да доведе до повече екстремни метеорологични явления като урагани.

Неведнъж бездомни хора са се удавяли в тунелите под Лас Вегас. В тях живеят около 1500 души и са построени, за да отвеждат дъждовната вода. Могат да се напълнят с вода в рамките на няколко минути, като не оставят време на хората да се евакуират.

Подземното строителство обикновено изисква по-тежки и скъпи материали, които могат да издържат на налягането под земята. Тези сили трябва да бъдат измерени и чрез обширни геоложки проучвания, преди да започнат изкопните работи.

Температурата под земята също се влияе от това, което се случва над нея.

Проучване на Чикагския контур установява, че температурата се е повишила драстично от 50-те години на миналия век насам, тъй като в същия район е изградена повече инфраструктура, генерираща топлина, като паркинги, влакове и мазета.

Температурата на земната повърхност в Чикагския контур сега е по-висока, отколкото през 1951 г., и се очаква да се повиши още повече до 2051 г. Източник: Alessandro Rotta Loria/Communications Engineering

Температурни аномалии предизвикват деформации в Чикагския контур. Източник: Alessandro Rotta Loria/Communications Engineering

Повишаването на температурата може да доведе до разширяване на земната повърхност с до 12 мм, което бавно може да причини структурни повреди на сградите.

За да бъде подземната среда приемлива за хората, тя трябва да бъде безопасна и сигурна, да има естествена светлина, добра вентилация и да осигурява усещане за връзка със света отгоре.

Подземният град на Монреал, дълъг 32 км, наречен RÉSO, въплъщава този идеал. Комплексът свързва сгради по такъв начин, че хората да могат да избегнат минусовите температури навън. В пространството има офиси, търговски обекти, хотели и училища, които се съчетават безпроблемно с надземната среда.

Изменението на климата вече направи някои части на Иран, Пакистан и Индия опасно горещи. Ако планетата продължи да „ври“, може би ще се наложи да се замислим за изграждането на „земо-“ вместо небостъргачи?

Източник: Science Alert