Южният или антарктически морски слон (Mirounga leonina) е един от двата вида морски слонове, които са най-едрите представители на перконогите бозайници. Среща се предимно по крайбрежието на субантарктическите острови.

Това е най-големият представител на тюлените. Женските тежат около 680 кг и са дълги до 3 метра, а теглото на мъжките е около 3600 кг, а дължината им често надхвърля 6 метра.

Знаете ли обаче, че този симпатяга може да остане цели 2 часа под ледените антарктически води, без нито веднъж да се покаже на повърхността. Впечатляващо, нали? И това не е всичко – може да се потопи на дълбочина до 1800 м, където слънчевата светлина почти не достига.

Морските слонове не съхраняват кислорода в белите си дробове, а предимно в мускулите и кръвта си. Те имат много повече червени кръвни телца от човека, което е и причината да могат да не поемат кислород много по-дълго време.

Подобно на повечето тюлени, морският слон поглъща храната си цяла, тъй като зъбите му не са пригодени за дъвчене.

По отношение на семейството са много ревниви - мъжките често се впускат в ожесточени битки за територии и женски тюлени. Заплашителните звуци, които издават с муцуните си, могат да бъдат чути от километри.