Колумбия е страната с най-голямото разнообразие от пеперуди в света. Тя е дом на приблизително 20% от всички известни видове. Това гласи проучване, публикувано от Природонаучния музей в Лондон, предава Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Международен екип от учени каталогизира 3642 вида и 2085 подвида местни пеперуди в документ, озаглавен „Контролен списък на колумбийските пеперуди“. 

"Повече от 200 вида пеперуди се срещат само в Колумбия", разказа Бланка Уертас, старши куратор на колекцията от пеперуди в Природонаучния музей в Лондон, който беше част от изследователския екип.

Изследователите по проекта са пътували в цяла Колумбия, анализирали са над 350 000 фотографии и са изучавали информация, събирана от края на 18 век, съобщават от музея.

"Защитата на пеперудите в Колумбия би помогнала и на защитата на горите, както и за оцеляването на други редки видове", каза още Уертас.

Между 2000 и 2019 г. Колумбия е загубила близо 2,8 милиона хектара гори, което е площ, равна на тази на Белгия, според департамента по планиране в страната. 

Източник: Мениджър Нюз